ASR verovert in snel tempo terrein op de hypotheekmarkt en een voor fraude veroordeelde oud-bankier gaat economie doceren aan de Universiteit van Chicago. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. Cyprus is wel een template. Althans, in het geval van de insolvente Oostenrijkse bank Hypo Aple-Adria Bank. De Oostenrijkse minister van Financiën Michael Spindelegger overweegt de door de provincie Karinthië gegarandeerde obligaties van Hypo Alpe te gaan afstempelen omdat de Oostenrijkers het zat zijn om nog meer belastinggeld in de bank te pompen. Hypo Alpe heeft al 5 miljard euro aan staatssteun ontvangen en twee derde van de Oostenrijkers wil volgens een opiniepeiling van Gallup dat het daarbij blijft.

Met name het feit dat beleggers de de obligaties voor een prikkie in de ramsj kochten om vervolgens te wachten totdat Hypo Alpe het papier voor 100 procent aflost stuit de Oostenrijkers tegen de borst. De voormalige bestuursvoorzitter van Hypo Alpe en tevens de topman van de Oostenrijkse centrale bank, Ewald Nowotny, verzetten zich echter hevig tegen een afstempeling. Nowotny, tevens een ECB-bestuurslid, wees er op dat Oostenrijk niet Cyprus of Griekenland is en zich moet gedragen als een sterk eurolidstaat als Duitsland.

2.Fabrice Tourre, de voor effectenfraude veroordeelde voormalige handelaar van Goldman Sachs, is terug. De 34 jaar oude Tourre gaat volgens de New York Post aan de prestigieuze Universiteit van Chicago economie doceren. Tourre, die zichzelf Fabolous Fab noemt, is een van de weinige bankiers die is veroordeeld als gevolg van de financiële crisis van 2008. Tourre was destijds betrokken bij het samenstellen van een obligatie op basis van gebundelde rommelhypotheken. Tourre vertelde de kopers van het afgeleide product er niet bij dat een hedgefonds de rommelhypotheken zelf had uitgezocht en vervolgens een short positie had ingenomen in de obligatie.

3. DSM heeft beleggers aangenaam verrast met een dividendverhoging na de winstwaarschuwing van vorige maand. Het chemieconcern stelde vanochtend bij de bekendmaking van de definitieve jaarcijfers voor een dividend over 2013 uit te keren van 1,65 euro per aandeel. Dat is 5 cent boven de consensusverwachting van persbureau Bloomberg.

4. ASR, de genationaliseerde verzekeringstak van Fortis, heeft afgelopen jaar de nettowinst met 11 procent zien stijgen en zegt klaar te zijn voor een privatisering. Uit de jaarcijfers bleek verder dat ASR de hypotheekproductie opschroefde van 839 naar 1.411 miljoen euro, waardoor het marktaandeel bijna verdubbelde naar 4,0 procent. Dat past in het plaatje van verzekeraars die steeds prominenter worden in de hypotheekmarkt nu banken terughoudend zijn geworden.

5. Imtech heeft laten weten dat de topman van de Zwitserse dochter Fritz & Maciziol “vrijwillig” is opgestapt. Vorige week kregen Imtechs aandeelhouders een nieuwe tegenslag te verwerken nadat het bedrijf meldde dat er mogelijk ook bij de Zwitserse dochter sprake was van corruptie.

6. Airbus heeft vanochtend meevallende winst en omzetcijfers over 2013 bekendgemaakt nadat het vorig jaar een recordaantal vliegtuigen afleverde. Voor 2014 verwacht de vliegtuigbouwer dat de markt gezond blijft en dat de leveranties op een gelijk niveau zullen blijven.

7. Too-big-to-fail banken moeten niet worden opgeknipt volgens Bill Dudley, de topman van de New York Fed, de belangrijkste regionale Fed bank. Dudley denkt dat de economie niet beter af is als banken die een impliciete staatsgarantie genieten en wiens activa een veelvoud van het BBP zijn in meer beheersbare stukken worden opgedeeld. Om toch het too-to-big-to-fail probleem aan te pakken, stelde Dudley voor een deel van de vergoeding van bankiers in schulden van de bank uit te keren. Dat moet er voor zorgen dat de belangen van de bankiers en hun bank op een lijn komen te staan. Ook denkt Dudley dat de kans dat een systeembank in de probleem kant kan worden verkleind door meer stresstesten te houden en te zorgen voor een geloofwaardig afwikkelingsmechanisme voor banken die daadwerkelijk moeten worden opgedoekt.

8. China is beleggers die long de yuan zitten de oren aan het wassen. De afgelopen weken heeft de Chinese centrale bank de koers van de yuan ten opzichte van de dollar met een 1 procent laten dalen, de sterkste daling sinds 2007. Daarmee is de geleidelijke appreciatie van de yuan van de afgelopen jaren voorlopig tot stilstand gekomen. China is bezig om zijn kapitaalmarkt te liberaliseren, waaronder het opheffen van de kapitaalrestricties die moeten voorkomen dat buitenlands kapitaal het land instroomt. Slimme beleggers weten de kapitaalrestricties echter te omzeilen om te profiteren van de geleidelijke internationalisering van de yuan en de verwachte koersstijging van de valuta die hiermee gepaard gaat.

9. Europese beurzen doen het ook vandaag rustig aan en zijn met lichte verliezen gestart. Wall Street sloot gisteren licht lager en Azië liet weinig beweging zien. Bovendien is er geen richtinggevend nieuws om handen.

10. De beursagenda is ook vandaag weer rustig. Uit Amerika komen nog cijfers over de huizenmarkt en daarnaast zullen twee ECB-topmannen in het openbaar spreken. De rode draad in de recente uitspraken van ECB’ers is de dat het economisch herstel steeds meer doorzet; dat er zeker geen risico is op deflatie en u rustig kunt gaan slapen; maar dat de ECB toch nog steeds veel neigt naar verdere verruiming van het monetaire beleid.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl